Data 07.11.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 75 g,
  • Dżem niskosodowy 25 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g (1 szt.),

Obiad

  • Barszcz ukraiński 350 ml,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Serek żółty 30 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel niskosodowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2366 kcal,
Białko – 103 g,
Tłuszcze – 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 26 g,
Węglowodany – 334 g,
Cukry proste – 76 g,
Błonnik – 31 g,
Sól – 6,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 07.11.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Twaróg 75 g,
  • Dżem niskosodowy 25 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g (1 szt.),

Obiad

  • Barszcz czerwony 350 ml,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Sos grecki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosodowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2263 kcal,
Białko – 99 g,
Tłuszcze – 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 24 g,
Węglowodany – 326 g,
Cukry proste – 77 g,
Błonnik – 28 g,
Sól – 5,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej