|
Data 17.11.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Makaron na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna wrocławska,
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Kiełbasa szynkowa 50 g,
- Twaróg z ziarnami 50 g,
- Miks sałat z zieleniną 35 g,
- Masło 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa grysikowa 350 g,
- Pieczeń rzymska 100 g,
- Sos pietruszkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodowy 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany 25 g,
- Chleb pszenno-buraczany 50 g,
- Serek topiony 35 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosodowy 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2593 kcal, Białko – 117 g, Tłuszcze – 90 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 36 g, Węglowodany – 342 g, Cukry proste – 76 g, Błonnik – 29 g, Sól – 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 17.11.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
| |
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Twaróg z ziarnami 50 g,
- Kiełbasa szynkowa 50 g,
- Miks sałat z zieleniną i olejem 50 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa fasolowa 350 g,
- Pieczeń rzymska 100 g,
- Sos pomidorowo-paprykowy 50 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
|
Podwieczorek
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 35 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2338 kcal, Białko – 100 g, Tłuszcze – 93 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 32 g, Węglowodany – 298 g, Cukry proste – 44 g, Błonnik – 48 g, Sól – 4,6 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|