Data 17.11.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Twaróg z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosodowy 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczany 50 g,
  • Serek topiony 35 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku niskosodowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2593 kcal,
Białko – 117 g,
Tłuszcze – 90 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 36 g,
Węglowodany – 342 g,
Cukry proste – 76 g,
Błonnik – 29 g,
Sól – 4,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 17.11.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twaróg z ziarnami 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Miks sałat z zieleniną i olejem 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo-paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 35 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt.,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2338 kcal,
Białko – 100 g,
Tłuszcze – 93 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 32 g,
Węglowodany – 298 g,
Cukry proste – 44 g,
Błonnik – 48 g,
Sól – 4,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej