|
Data 18.11.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Kasza jaglana na mleku 300 ml,
- Bułka kajzerka 25 g,
- Chleb razowy, żytni 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa Solferino 350 ml,
- Gulasz wieprzowy 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2329 kcal, Białko – 111 g, Tłuszcze – 75 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 23 g, Węglowodany – 314 g, Cukry proste – 37 g, Błonnik – 30 g, Sól – 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 18.11.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
| |
Śniadanie
|
- Bułka grahamka 1 szt.,
- Chleb razowy, żytni 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa Solferino 350 ml,
- Pierogi z soczewicą i cebulką 400 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Podwieczorek
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Krakowska wieprzowa 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2149 kcal, Białko – 105 g, Tłuszcze – 66 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 18 g, Węglowodany – 303 g, Cukry proste – 35 g, Błonnik – 40 g, Sól – 4,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|