Data 19.11.2025   Dieta łatwostrawna (2)
  Śniadanie
  • Ryż na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twaróg z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,
II śniadanie
  • Banan 1 szt.,
Obiad
  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,
Kolacja
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,
II kolacja
  • Kisiel niskosodowy 200 ml,
Wartość odżywcza posiłków Energia – 2358 kcal,
Białko – 112 g,
Tłuszcze – 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 30 g,
Węglowodany – 320 g,
Cukry proste – 95 g,
Błonnik – 25 g,
Sól – 4,2 g

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 19.11.2025   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
  Śniadanie
  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta humus z suszonymi pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,
II śniadanie
  • Gruszka 200 g,
Obiad
  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
Podwieczorek
  • Wafle ryżowe 10 g,
Kolacja
  • Chleb razowy 100 g,
  • Jajko gotowane 1 szt.,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,
II kolacja
  • Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
Wartość odżywcza posiłków Energia – 2184 kcal,
Białko – 98 g,
Tłuszcze – 83 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 26 g,
Węglowodany – 280 g,
Cukry proste – 29 g,
Błonnik – 31 g,
Sól – 4,0 g

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej