|
Data 21.11.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg 75 g,
- Dżem niskosodowy 25 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g (1 szt.),
|
|
Obiad
|
- Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z kiszonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Sałatka kuskus z buraczkiem 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosodowy 200 g,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2728 kcal, Białko – 101 g, Tłuszcze – 100 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 30 g, Węglowodany – 366 g, Cukry proste – 72 g, Błonnik – 20 g, Sól – 4,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 21.11.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Twaróg 75 g,
- Dżem niskosodowy 25 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g (1 szt.),
|
|
Obiad
|
- Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Dynia pieczona 150 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Sałatka kuskus z buraczkiem 100 g,
- Serek topiony 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosodowy 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2599 kcal, Białko – 106 g, Tłuszcze – 82 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g, Węglowodany – 372 g, Cukry proste – 77 g, Błonnik – 30 g, Sól – 3,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|