|
Data 28.11.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg z owocami 75 g,
- Dżem niskosodowy 25 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z kiszonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Sałatka brokułowo-kalafiorowa 150 g,
- Jajko gotowane 50 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2416 kcal, Białko – 107 g, Tłuszcze – 82 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 24 g, Węglowodany – 327 g, Cukry proste – 60 g, Błonnik – 32 g, Sól – 6,6 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 28.11.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Twaróg z owocami 75 g,
- Dżem niskosodowy 25 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g (1 szt.),
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Dorsz zapiekany w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Sos grecki 150 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Sałatka brokułowo-kalafiorowa 150 g,
- Jajko gotowane 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2420 kcal, Białko – 114 g, Tłuszcze – 75 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 28 g, Węglowodany – 337 g, Cukry proste – 65 g, Błonnik – 33 g, Sól – 6,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|