|
Data 16.12.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Kasza jaglana na mleku 300ml,
- Bułka kajzerka 25 g,
- Chleb razowy, żyt. 50g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Ogórek kiszony 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa Solferino 350 ml,
- Pierogi po lubelsku z masłem 400g,
- Jogurt naturalny 1 szt,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2399 kcal, Białko- 106 g, Tłuszcze- 76 g, Kwasy tłuszczowe nasycone -25 g, Węglowodany-333 g, Cukry proste- 39 g, Błonnik—25 g, Sól- 4,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 16.12.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniemłatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
| |
Śniadanie
|
- Bułka grahamka 1 szt,
- Chleb razowy, żyt. 50g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Ogórek kiszony 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bezcukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa Solferino 350 ml,
- Pieczeń rzymska 100g,
- Sos koperkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
|
Podwieczorek
|
- Kisiel gotowany b/ cukru 200ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100g,
- Krakowska wieprzowa 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2127 kcal, Białko- 108 g, Tłuszcze- 71 g, Kwasy tłuszczowe nasycone -23 g, Węglowodany-284 g, Cukry proste- 33 g, Błonnik—36 g, Sól- 5,0 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|