|
Data 23.12.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Bułka kajzerka 1 szt,
- Chleb razowy 25 g,
- Masło extra 10 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa grochowa 350 ml,
- Pieczeń rzymska 100 g,
- Sos pomidorowo-paprykowy 50 g,
- Kasza bulgur 200 g,
- Surówka z białej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka wrocławska 25 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z pieczonej dyni z sezamem 50 g,
- Sałata 35 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosłodzonym 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2557 kcal, Białko – 119 g, Tłuszcze – 97 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 321 g, Cukry proste – 59 g, Błonnik – 43 g, Sól – 4,6 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 23.12.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
|
Obiad
|
- Krupnik jaglany 350 g,
- Pieczeń rzymska 100 g,
- Sos koperkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Buraczki gotowane 150 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z pieczonej dyni z sezamem 50 g,
- Sałata 35 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosłodzonym 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2386 kcal, Białko – 110 g, Tłuszcze – 76 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 26 g, Węglowodany – 326 g, Cukry proste – 59 g, Błonnik – 25 g, Sól – 4,3 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|