Data 08.03.2024r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Jabłko 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,
|
obiad
|
- Zupa ryżanka 350 g,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowy 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Mix sałat z zieleniną i olejem 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Sałatka z zacierką z jogurtem 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2253 kcal, Białko - 91 g, Tłuszcze - 71 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g, Węglowodany - 321 g, Cukry proste - 85 g, Błonnik - 22 g, Sól - 5,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 08.03.2024r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów(6)
|
|
śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Twaróg 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Papryka świeża 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 g,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Mix sałat z zieleniną i olejem 150 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
podwieczorek
|
- Chrupki kukurydziane 30 g,
|
kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Ser żółty 30 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 1935 kcal, Białko - 88 g, Tłuszcze - 65 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g, Węglowodany - 267 g, Cukry proste - 33 g, Błonnik - 36 g, Sól - 5,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|