Data 05.08.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Zupa Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło extra 82% tł. 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Mandarynka 100 g 1szt.,

obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 ml,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żyt. 25 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem imwarzywami 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2555,6 kcal,
Białko - 118,7 g,
Tłuszcze - 78,5 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25,4 g,
Węglowodany - 330 g,
cukry proste - 62 g,
Błonnik - 36,8 g,
Sól - 5,8 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 08.05.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziołami 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa Żurek 350 ml,
  • klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i szczypiorkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

 
  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny szt 1szt,

Wartość odżywcza

Energia – 2222,3 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 83,4 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23,5 g,
Węglowodany - 282,8 g,
cukry proste - 37,2 g,
Błonnik - 49,7 g,
Sól - 6 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: