Data 06.08.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora i siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło extra 82% tł. 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Bułka maślana 50g 1 szt.,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żyt. 25 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Sałata strzępiasta 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2331 kcal,
Białko - 106,4 g,
Tłuszcze - 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28,3 g,
Węglowodany - 308 g,
cukry proste - 51 g,
Błonnik - 24,5 g,
Sól - 6,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 06.08.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Podpłomyki b/cukry 60 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Jogurt naturalny 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiell gotowany b/cukru 200 ml,

Wartość odżywcza

Energia – 2094 kcal,
Białko - 97,8 g,
Tłuszcze - 82,5 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 259 g,
cukry proste - 30 g,
Błonnik - 44 g,
Sól - 6,6 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: