Data 19.08.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na jaglana 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2245 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 310 g,
cukry proste - 73 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 19.05.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo- paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Mizeria ze szczypiorkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

 
  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza

Energia – 2085 kcal,
Białko - 96 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 273 g,
cukry proste - 40 g,
Błonnik - 41 g,
Sól - 5,1 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: