Data 09.05.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Schab pieczony ze śliwką 50 g,
  • Sałatka z kuskus i buraczkiem 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany waniliowy 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2743 kcal,
Białko - 121 g,
Tłuszcze - 92 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 370 g,
cukry proste - 82 g,
Błonnik - 30 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
09.05.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Serek wiejski 150 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty kiszonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Mini marchewka pieczona z masłem 150 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Sałatka kuskus z buraczkiem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2318 kcal,
Białko - 126 g,
Tłuszcze - 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 268 g,
Cukry proste - 24 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 6,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej