Data 15.05.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
  • Rzodkiewka z koperkiem 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe 20 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mizeria ze szczypiorkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Sałatka brokułowo – kalafiorowa z jajkiem i sosem
  • jogurtowym 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2193 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 59 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 322 g,
cukry proste - 64 g,
Błonnik - 32 g,
Sól - 6,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
15.05.2025r

 

Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
  • Rzodkiewka z koperkiem 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Mizeria ze szczypiorkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Sałatka brokułowo – kalafiorowa z jajkiem i sosem jogurtowym 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2125 kcal,
Białko - 101 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 310 g,
Cukry proste - 30 g,
Błonnik - 45 g,
Sól - 6,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej