Data 23.05.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem niskosłodzony 40 g,
  • Jabłko 150g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Barszcz ukraiński 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2360 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 72 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 344 g,
cukry proste - 79 g,
Błonnik - 34 g,
Sól - 4,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
23.05.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa pejzanka 350 g,
  • Kotlet mielony pieczony 100 g,
  • Kasza pęczak 200 g,
  • Sałata z rzodkiewką i jogurtem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Brokuł na parze 150 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2267 kcal,
Białko - 112 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 305 g,
Cukry proste - 30 g,
Błonnik - 42 g,
Sól - 6,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej