Data 23.05.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
śniadanie
|
- Płatki jęczmienne mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło 10 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem niskosłodzony 40 g,
- Jabłko 150g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Barszcz ukraiński 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Sałata 35 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata b/ cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2360 kcal, Białko - 99 g, Tłuszcze - 72 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g, Węglowodany - 344 g, cukry proste - 79 g, Błonnik - 34 g, Sól - 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 23.05.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Ogórek zielony 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa pejzanka 350 g,
- Kotlet mielony pieczony 100 g,
- Kasza pęczak 200 g,
- Sałata z rzodkiewką i jogurtem 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
podwieczorek
|
|
kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia - 2267 kcal, Białko - 112 g, Tłuszcze - 77 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g, Węglowodany - 305 g, Cukry proste - 30 g, Błonnik - 42 g, Sól - 6,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|