Data 07.07.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytny 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony 350 g,
  • Makaron z serem białym i skwarkami 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Pasta z dorsza z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2430 kcal,
Białko - 116 g,
Tłuszcze - 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 304 g,
Cukry proste - 71 g,
Błonnik – 27 g,
Sól - 4,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
07.07.2025r

 

Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Kotlet pożarski pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Pasta z dorsza z ryżem i warzywami 50 g,
  • Ogórek kiszony 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2066 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 66 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 726 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik - 40 g,
Sól - 5,1 g,

 

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej