Data 10.07.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Makaron na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pasta z makreli z serem i ziołami 50 g,
- Papryka konserwowa 50 g,
- Sałata 15 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Krupnik jęczmienny z natką pietruszki 350 ml,
- Leczo z cukinii 350 g,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Jabłko 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Paróweczki drobiowe 2 szt,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2531 kcal, Białko - 112 g, Tłuszcze - 103 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 37 g, Węglowodany - 297 g, Cukry proste - 71 g, Błonnik – 26 g, Sól - 6,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 10.07.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Pasta z makreli z serem i ziołami 50 g,
- Papryka konserwowa 50 g,
- Sałata 15 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Krupnik jęczmienny 350 g,
- Klopsiki wieprzowe 100 g,
- Sos jarzynowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Fasolka szparagowa z masłem 150 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Pasta z soczewicy 50 g,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2409 kcal, Białko - 120 g, Tłuszcze - 92 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g, Węglowodany - 295 g, Cukry proste - 44 g, Błonnik – 39 g, Sól - 6,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|