Data 11.07.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Twarożek z owocami 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Masło extra 10 g,
- Mandarynka 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g 1 szt,
|
Obiad
|
- Zupa jarzynowa 350 g,
- Leniwe z bułką tartą i masłem 350 g,
- Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Jajko gotowane 100 g,
- Sałatka brokułowo–kalafiorowa 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2624 kcal, Białko - 116 g, Tłuszcze - 77 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g, Węglowodany - 380 g, Cukry proste - 127 g, Błonnik – 30 g, Sól - 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 11.07.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Twaróg z ziarnami 50 g,
- Rzodkiewka 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa jarzynowa z brukselką 350 g,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ryż brązowy 200 g,
- Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Jajko gotowane 100 g,
- Sałatka brokułowo–kalafiorowa 150 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2219 kcal, Białko - 102 g, Tłuszcze - 75 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g, Węglowodany - 302 g, Cukry proste - 58 g, Błonnik – 51 g, Sól - 6,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|