Data 15.07.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Makaron na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Kiełbasa szynkowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz biały z kiełbasą 350 ml,
- Kasza gryczana 200 g,
- Sos pieczarkowy 200 g,
- Sałatka z ogórka świeżego z olejem 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta z makreli z serem i ziołami 50 g,
- Papryka świeża 50 g,
- Sałata 35 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata b/ cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2057 kcal, Białko - 84 g, Tłuszcze - 91 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 32 g, Węglowodany - 238 g, Cukry proste - 58 g, Błonnik – 26 g, Sól - 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 15.07.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Makaron na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Kiełbasa szynkowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Sałata 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Krupnik jaglany 350 ml,
- Filet z kurczaka pieczony 100 g,
- Sos pietruszkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Cukinia pieczona 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta z łososia z twarogiem 100 g,
- Sałata 35 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2087 kcal, Białko - 117 g, Tłuszcze - 69 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g, Węglowodany - 258 g, Cukry proste - 50 g, Błonnik – 16 g, Sól - 6,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|