Data 18.07.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło 10 g,
  • Twaróg 75 g,
  • Dżem niskosłodzony 25 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

Obiad

  • Barszcz ukraiński 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka coleslaw 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiewka z koperkiem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2320 kcal,
Białko - 91 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 347 g,
Cukry proste - 98 g,
Błonnik – 32 g,
Sól - 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
18.07.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 100 g,
  • Surówka coleslaw 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Rzodkiewka z koperkiem 100 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1971 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 267 g,
Cukry proste - 53 g,
Błonnik – 40 g,
Sól - 5,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej