Data 18.07.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło 10 g,
- Twaróg 75 g,
- Dżem niskosłodzony 25 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz ukraiński 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka coleslaw 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka z koperkiem 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata b/ cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2320 kcal, Białko - 91 g, Tłuszcze - 70 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g, Węglowodany - 347 g, Cukry proste - 98 g, Błonnik – 32 g, Sól - 4,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 18.07.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 g,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 100 g,
- Surówka coleslaw 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Ser żółty 30 g,
- Jajko gotowane 50 g,
- Rzodkiewka z koperkiem 100 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany b/cukru 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 1971 kcal, Białko - 100 g, Tłuszcze - 64 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g, Węglowodany - 267 g, Cukry proste - 53 g, Błonnik – 40 g, Sól - 5,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|