Data 01.09.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony 350 g,
- Makaron z serem białym i skwarkami 400 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Schab pieczony 50 g,
- Pasta z dorsza z ryżem i warzywami 50 g,
- Sałata 35 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2386 kcal, Białko - 112 g, Tłuszcze - 88 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g, Węglowodany - 294 g, Cukry proste - 70 g, Błonnik – 27 g, Sól - 4,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 01.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa barszcz czerwony zabielany 350 g,
- Kotlet pożarski pieczony 100 g,
- Sos pomidorowo-paprykowy 50 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2015 kcal, Białko - 104 g, Tłuszcze - 64 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g, Węglowodany - 278 g, Cukry proste - 42,4 g, Błonnik – 45 g, Sól - 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|