| 
 Data 01.09.2025r 
 | 
  | 
 Dieta podstawowa (1) 
 | 
 
|   | 
 Śniadanie 
 | 
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
 
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
 
- Chleb razowy 50 g,
 
- Polędwica z indyka 50 g,
 
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
 
- Pomidor 100 g,
 
- Masło 82% 10 g,
 
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
 
 
 | 
 
| 
 II śniadanie 
 | 
 | 
 
| 
 Obiad 
 | 
- Barszcz czerwony 350 g,
 
- Makaron z serem białym i skwarkami 400 g,
 
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
 
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
 
 
 | 
 
| 
 Kolacja 
 | 
- Bułka pszenna 50 g,
 
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
 
- Schab pieczony 50 g,
 
- Pasta z dorsza z ryżem i warzywami 50 g,
 
- Sałata 35 g,
 
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
 
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
 
 
 | 
 
| 
 II kolacja 
 | 
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 g,
 
 
 | 
 
| 
 Wartość odżywcza posiłków 
 | 
 Energia – 2386 kcal,  Białko - 112 g,  Tłuszcze - 88 g,  Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,  Węglowodany - 294 g,  Cukry proste - 70 g,  Błonnik – 27 g,  Sól - 4,4 g, 
 | 
 
 
 | 
 Śniadanie: 
  
Obiad: 
  
 | 
| 
 Data 01.09.2025r 
 | 
  | 
 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) 
 | 
 
|   | 
 Śniadanie 
 | 
- Chleb razowy 100 g,
 
- Masło 82% 10 g,
 
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
 
- Polędwica z indyka 50 g,
 
- Pomidor 100 g,
 
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
 
 
 | 
 
| 
 II śniadanie 
 | 
 | 
 
| 
 Obiad 
 | 
- Zupa barszcz czerwony zabielany 350 g,
 
- Kotlet pożarski pieczony 100 g,
 
- Sos pomidorowo-paprykowy 50 g,
 
- Kasza jęczmienna 200 g,
 
- Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
 
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
 
 
 | 
 
| 
 Podwieczorek 
 | 
- Chrupki kukurydziane 20 g,
 
 
 | 
 
| 
 Kolacja 
 | 
- Chleb razowy 100 g,
 
- Serek topiony 30 g,
 
- Szynka wieprzowa 50 g,
 
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
 
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
 
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
 
 
 | 
 
| 
 II kolacja 
 | 
 | 
 
| 
 Wartość odżywcza posiłków 
 | 
 Energia – 2015 kcal,  Białko - 104 g,  Tłuszcze - 64 g,  Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,  Węglowodany - 278 g,  Cukry proste - 42,4 g,  Błonnik – 45 g,  Sól - 5,1 g, 
 | 
 
 
 | 
 Śniadanie: 
  
Obiad: 
  
 |