Data 01.09.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony 350 g,
  • Makaron z serem białym i skwarkami 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Pasta z dorsza z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2386 kcal,
Białko - 112 g,
Tłuszcze - 88 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 294 g,
Cukry proste - 70 g,
Błonnik – 27 g,
Sól - 4,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 01.09.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Zupa barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Kotlet pożarski pieczony 100 g,
  • Sos pomidorowo-paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2015 kcal,
Białko - 104 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 278 g,
Cukry proste - 42,4 g,
Błonnik – 45 g,
Sól - 5,1 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej