Data 03.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Ser biały plaster 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Masło 82% tł. 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa owocowa z makaronem 350 ml,
- Filet z kurczaka pieczony 100 g,
- Sos szpinakowy 50 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Serek topiony (2 szt.) 35 g,
- Sałata liść 35 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2461 kcal, Białko - 119 g, Tłuszcze - 71 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 30,4 g, Węglowodany - 348 g, Cukry proste - 114 g, Błonnik – 26 g, Sól - 6,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 03.09.2025r
|
|
Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa zacierka 350 ml,
- Filet z kurczaka pieczony 200 g,
- Sos szpinakowy 50 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Mix do smarowania 15 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Ser żółty 30 g,
- Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany 150 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 1979 kcal, Białko - 110 g, Tłuszcze - 65 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26,5 g, Węglowodany - 259 g, Cukry proste - 42,5 g, Błonnik – 38 g, Sól - 6,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|