Data 04.09.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Zupa mleczna ryżowa 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Schab pieczony (wędlina) 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pomidorki koktajlowe 50 g,
  • Sałata liść 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe 20 g,

Obiad

  • Zupa Krupnik jęczmienny z natką pietruszki 350 ml,
  • Pulpet wieprzowo-drobiowy 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Serek fromage 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną, dieta 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2289 kcal,
Białko - 115 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27,6 g,
Węglowodany - 314 g,
Cukry proste - 58 g,
Błonnik – 23,3 g,
Sól - 5,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 04.09.2025r

 

Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Schab pieczony (wędlina) 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pomidorki koktajlowe 50 g,
  • Sałata liść 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Arbuz 300 g,

Obiad

  • Zupa Krupnik jęczmienny z natką pietruszki 350 ml,
  • Fasolka po bretońsku 400 g,
  • Chleb graham 50 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Mix do smarowania 15 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Serek fromage 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2254 kcal,
Białko - 128 g,
Tłuszcze - 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 305 g,
Cukry proste - 68 g,
Błonnik – 47 g,
Sól - 6,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej