Data 05.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Zupa mleczna: płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Twarożek z owocami 75 g,
- Dżem owocowy niskosłodzony 25 g,
- Jabłko 150 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Ryba (dorsz) zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ryż biały 200 g,
- Sos grecki 150 g,
- Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Jajo gotowane 100 g,
- Sałatka brokułowo-kalafiorowa 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2443 kcal, Białko - 108 g, Tłuszcze - 81,5 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 30,3 g, Węglowodany - 333,7 g, Cukry proste - 64 g, Błonnik – 30 g, Sól - 5,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 05.09.2025r
|
|
Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Masło 82% 10 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Papryka świeża paski 50 g,
- Sałata liść 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Ryba (dorsz) zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ryż brązowy 200 g,
- Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Mix do smarowania 15 g,
- Jajo gotowane 100 g,
- Sałatka brokułowo-kalafiorowa 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2235 kcal, Białko - 104 g, Tłuszcze - 80 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 26,8 g, Węglowodany - 301 g, Cukry proste - 57 g, Błonnik – 50 g, Sól - 6,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|