Data 09.09.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony niezabielany 350 ml,
  • Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ogonówka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka z selera konserwowego i kukurydzy z serem żółtym 150 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2205 kcal,
Białko – 110 g,
Tłuszcze – 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g,
Węglowodany – 365 g,
Cukry proste – 46 g,
Błonnik – 34 g,
Sól – 3,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 09.09.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

Obiad

  • Barszcz czerwony niezabielany 350 g,
  • Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Ogonówka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka z selera konserwowego i kukurydzy z serem żółtym 150 g,
  • Sałata 15 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2259 kcal,
Białko – 110 g,
Tłuszcze – 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 28 g,
Węglowodany – 277 g,
Cukry proste – 43 g,
Błonnik – 27 g,
Sól – 3,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej