Data 17.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza jaglana na mleku 300 ml,
- Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Krakowska wieprzowa 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
- Udko z kurczaka pieczone 150 g,
- Ryż biały 200 g,
- Dynia pieczona 150 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka pszenna wrocławska 50 g,
- Pasta z szynką i serem żółtym 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2497 kcal, Białko – 128 g, Tłuszcze – 106 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 36 g, Węglowodany – 266 g, Cukry proste – 49 g, Błonnik – 23 g, Sól – 5,0 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 17.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Krakowska wieprzowa 50 g,
- Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
- Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
- Udko z kurczaka pieczone 150 g,
- Ryż brązowy 200 g,
- Surówka z białej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Pasta z szynką i serem żółtym 100 g,
- Papryka świeża 50 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2529 kcal, Białko – 117 g, Tłuszcze – 108 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 33 g, Węglowodany – 294 g, Cukry proste – 40 g, Błonnik – 50 g, Sól – 5,6 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|