Data 18.09.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Polędwica drobiowa 50 g,
  • Pasta z łososia z twarogiem 50 g,
  • Mix sałat z ogórkiem i zieleniną 35 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

Obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2519 kcal,
Białko – 123 g,
Tłuszcze – 93 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 33 g,
Węglowodany – 312 g,
Cukry proste – 58 g,
Błonnik – 27 g,
Sól – 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 18.09.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pasta z łososia z twarogiem 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

Obiad

  • Zupa ryżanka z masłem 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 150 g,
  • Surówka z jabłka i marchwi 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2525 kcal,
Białko – 122 g,
Tłuszcze – 86 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 25 g,
Węglowodany – 327 g,
Cukry proste – 49 g,
Błonnik – 25 g,
Sól – 5,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej