Data 23.09.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Bułka kajzerka 25 g,
  • Chleb razowy, żytni 50 g,
  • Polędwica drobiowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Biszkopty 20 g,

Obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Gołąbki z kapusty włoskiej 100 g,
  • Sos pieczarkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana z kruszonką 50 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2580 kcal,
Białko – 109 g,
Tłuszcze – 93 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g,
Węglowodany – 341 g,
Cukry proste – 40 g,
Błonnik – 33 g,
Sól – 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 23.09.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Chleb razowy, żytni 50 g,
  • Polędwica drobiowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 150 g,

Obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Skyr naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2134 kcal,
Białko – 118 g,
Tłuszcze – 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 20 g,
Węglowodany – 274 g,
Cukry proste – 33 g,
Błonnik – 36 g,
Sól – 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów