Data 23.09.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza jaglana na mleku 300 ml,
- Bułka kajzerka 25 g,
- Chleb razowy, żytni 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
- Gołąbki z kapusty włoskiej 100 g,
- Sos pieczarkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Krakowska wieprzowa 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Bułka maślana z kruszonką 50 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2580 kcal, Białko – 109 g, Tłuszcze – 93 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 341 g, Cukry proste – 40 g, Błonnik – 33 g, Sól – 4,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 23.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Bułka grahamka 1 szt,
- Chleb razowy, żytni 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
- Gulasz wieprzowy 150 g,
- Kasza gryczana 200 g,
- Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Krakowska wieprzowa 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2134 kcal, Białko – 118 g, Tłuszcze – 71 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 20 g, Węglowodany – 274 g, Cukry proste – 33 g, Błonnik – 36 g, Sól – 4,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|