Data 24.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Ryż na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna wrocławska 50 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 g,
- Makaron ze szpinakiem i serem 400 g,
- Jabłko 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna wrocławska 50 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 25 g,
- Jajo gotowane 50 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2203 kcal, Białko – 91 g, Tłuszcze – 65 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 24 g, Węglowodany – 320 g, Cukry proste – 100 g, Błonnik – 20 g, Sól – 4,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 24.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta humus z suszonymi pomidorami i zieleniną 50 g,
- Ogórek zielony 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 g,
- Makaron razowy ze szpinakiem, serem i słonecznikiem 400 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2121 kcal, Białko – 85 g, Tłuszcze – 76 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 24 g, Węglowodany – 286 g, Cukry proste – 39 g, Błonnik – 40 g, Sól – 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|