Data 25.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Serek ziołowy 50 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
Obiad
|
- Zupa solferino 350 ml,
- Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
- Ryż biały 200 g,
- Buraczki gotowane 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Ser żółty 30 g,
- Mix sałat z zieleniną 15 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2368 kcal, Białko – 116 g, Tłuszcze – 89 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 33 g, Węglowodany – 284 g, Cukry proste – 61 g, Błonnik – 18 g, Sól – 5,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 25.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa solferino 350 ml,
- Filet z kurczaka pieczony 100 g,
- Sos śmietanowo-serowy 50 g,
- Ryż brązowy 200 g,
- Fasolka szparagowa 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Kiełbaski wiedeńskie 70 g,
- Ser żółty 30 g,
- Sałatka z czerwonej papryki 100 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2418 kcal, Białko – 109 g, Tłuszcze – 83 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 24 g, Węglowodany – 292 g, Cukry proste – 43 g, Błonnik – 49 g, Sól – 6,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|