Data 26.09.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem niskosłodzony 40 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z kiszonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Sałatka z kuskusu i buraczkiem 100 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2690 kcal, Białko – 100 g, Tłuszcze – 100 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 30 g, Węglowodany – 360 g, Cukry proste – 77 g, Błonnik – 29 g, Sól – 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 26.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem niskosłodzony 40 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g 1 szt,
|
Obiad
|
- Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Sos pietruszkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Dynia pieczona 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Sałatka kuskus z buraczkiem 100 g,
- Serek topiony 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2580 kcal, Białko – 106 g, Tłuszcze – 82 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g, Węglowodany – 368 g, Cukry proste – 77 g, Błonnik – 29 g, Sól – 3,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|