Data 29.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna wrocławska,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa ziemniaczana z koperkiem 350 ml,
- Makaron z sosem bolońskim z zieleniną 400 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany 25 g,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Serek topiony 30 g,
- Schab pieczony (wędlina) 50 g,
- Ogórek kiszony 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2218 kcal, Białko – 118 g, Tłuszcze – 72 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 286 g, Cukry proste – 64 g, Błonnik – 23 g, Sól – 4,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 29.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy, żytni 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Sałata 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa grochowa 350 ml,
- Makaron razowy z sosem bolońskim 400 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Kalafior gotowany z zieleniną 150 g,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy, żytni 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Serek topiony 30 g,
- Schab pieczony (wędlina) 50 g,
- Ogórek kiszony 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2244 kcal, Białko – 120 g, Tłuszcze – 76 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 288 g, Cukry proste – 48 g, Błonnik – 46 g, Sól – 5,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|