Data 07.10.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Makaron na mleku 300 ml,
- Bułka kajzerka 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Polędwica wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Kapuniak 350 ml,
- Kluski śląskie z masłem 250 g,
- Sos pieczarkowy 200 g,
- Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta z makreli wędzonej z twarogiem 50 g,
- Sałata 35 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2488 kcal, Białko – 100 g, Tłuszcze – 86 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 36 g, Węglowodany – 343 g, Cukry proste – 45 g, Błonnik – 34 g, Sól – 4,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 07.10.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Makaron na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Polędwica wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
Obiad
|
- Zupa z zielonych warzyw 350 g,
- Schab pieczony w sosie własnym 100 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta z dorsza z serem i ziołami 50 g,
- Sałata 15 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2152 kcal, Białko – 127 g, Tłuszcze – 73 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g, Węglowodany – 256 g, Cukry proste – 38 g, Błonnik – 21 g, Sól – 3,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|