Data 14.10.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 g,
- Bigos 350 g,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2031 kcal, Białko – 98 g, Tłuszcze – 78 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 34 g, Węglowodany – 290 g, Cukry proste – 20 g, Błonnik – 37 g, Sól – 5,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 14.10.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
- Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka plastry 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2115 kcal, Białko – 101 g, Tłuszcze – 71 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 26 g, Węglowodany – 290 g, Cukry proste – 20 g, Błonnik – 37 g, Sól – 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|