|
Data 29.10.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Polędwica wieprzowa 50 g,
- Ser biały plaster 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa kalafiorowo-brokułowa 350 g,
- Udziec zawijany 100 g,
- Sos szpinakowy 50 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Marchew gotowana 150 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Serek topiony 2 szt. 35 g,
- Pomidor 100 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosodzony 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2486 kcal, Białko – 117 g, Tłuszcze – 89 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 34 g, Węglowodany – 315 g, Cukry proste – 100 g, Błonnik – 25 g, Sól – 4,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 29.10.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
| |
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Polędwica z indyka 50 g,
- Pasta hummus z suszonymi pomidorami i zieleniną 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa kalafiorowo-brokułowa 350 ml,
- Udziec zawijany 100 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z porem, jabłkiem i marchewką 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
|
Podwieczorek
|
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Mix do smarowania 15 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Serek topiony 2 szt. 35 g,
- Pomidor 100 g,
- Sałata liściasta 15 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2344 kcal, Białko – 116 g, Tłuszcze – 101 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 35 g, Węglowodany – 262 g, Cukry proste – 44 g, Błonnik – 41 g, Sól – 4,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|