Data 31.10.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg z owocami 75 g,
  • Dżem nisko sodzony 25 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

Obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka brokułowo-kalafiorowa z jajkiem i sosem jogurtowym 150 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2488 kcal,
Białko – 110 g,
Tłuszcze – 88 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g,
Węglowodany – 327 g,
Cukry proste – 60 g,
Błonnik – 30 g,
Sól – 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 31.10.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Twaróg z owocami 75 g,
  • Dżem nisko sodzony 25 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g (1 szt.),

Obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Dorsz zapiekany w sosie pietruszkowym 150 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Sos grecki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Sałatka brokułowo-kalafiorowa z jajkiem i sosem jogurtowym 150 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2411 kcal,
Białko – 108 g,
Tłuszcze – 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 28 g,
Węglowodany – 336 g,
Cukry proste – 65 g,
Błonnik – 30 g,
Sól – 5,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej