Data 13.09.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa barszcz czerwony 350 ml,
  • Ryba zapiekana w sosie beszamelowym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mix sałat z zieleniną i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany waniliowy 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2475 kcal,
Białko - 115 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 336 g,
Cukry proste - 83 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 13.09.2024r

 

Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Arbuz 250 g,

obiad

  • Zupa barszcz czerwony350 ml,
  • Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mix sałat z zieleniną i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2068 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 260 g,
Cukry proste - 42 g,
Błonnik - 35 g,
Sól - 5,5  g,

Śniadanie:

Obiad: