Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

„KARDIOCHIRURGIA – podpisz petycję!”29-05-2025

Zwracamy się z gorącym apelem o poparcie inicjatywy pilnego zawarcia przez Narodowy Fundusz...

Czytaj więcej...

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy o Transformacji Menopauzalnej29-05-2025

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy O Transformacji Menopauzalnej

Czytaj więcej...

Pacjentka w trakcie badania poziomu cukru we krwii w ramach akcji Profilaktyki Chorób Układu Krążenia
Akcja na pl. Litewskim w Lublinie – Profilaktyka Chorób Układu Krążenia29-05-2025

Pracownicy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w dniach 27 -...

Czytaj więcej...

Obraz przedstawia Panią dr Małgorzata Piasecka, dyrektor ds. Lecznictwa w trakcie prelekcji w ramach warsztatów.
Wyzwania we współczesnej antybiotykoterapii27-05-2025

Za nami Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń. Wydarzenie...

Czytaj więcej...

Życzenia z okazji Dnia Diagnosty Laboratoryjnego
Dzień Diagnosty Laboratoryjnego27-05-2025

27 maja Dzień Diagnosty Laboratoryjnego

Czytaj więcej...

Plakat konferencji VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych
VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych21-05-2025

W dniach 26-28 września 2025 r. w Wiśle w Hotelu Stok zorganizowana zostanie VII edycja...

Czytaj więcej...

Serdecznie zapraszamy przyszłych i obecnych rodziców oraz opiekunów maluszków na Warsztat Wsparciakowo
Warsztat “Wsparciakowo”19-05-2025

Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie wraz z...

Czytaj więcej...

Plakat programu pt
Ruch Onkologiczny PARS zaprasza pacjentów onkologicznych, hematologicznych i ich bliskich do udziału w programie radzenia sobie ze stresem „Zdrowiej”19-05-2025

Ruch Onkologiczny PARS rozpoczyna kolejną edycję programu „Zdrowiej”, 8-tygodniowego cyklu spotkań online...

Czytaj więcej...

Pikieta zwiążkowców i pracowników Szpitala w celu uzyskania kontraktu NFZ dla oddziału kardiochirurgii
Oddział Kardiochirurgii potrzebuje kontraktu z NFZ!15-05-2025

Zakładowe Organizacje Związkowe działające przy Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana...

Czytaj więcej...

na pierwszym planie bukiet kwaiatów i cytat św Jana Pawła II
Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych15-05-2025

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pielęgniarek i Położnych życzęcałemu Zespołowi Pielęgniarek,...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 30.09.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2321 kcal,
Białko - 108 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 328 g,
cukry proste - 89 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 
30
.09.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo- paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2126 kcal,
Białko - 96 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 285 g,
cukry proste - 48 g,
Błonnik - 47 g,
Sól - 5,4 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 27.09.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Śliwka świeża 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty kiszonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2420 kcal,
Białko - 93 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 352 g,
Cukry proste - 88 g,
Błonnik - 29 g,
Sól - 6,5 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 27.09.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Śliwka świeża 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g 1 szt,

obiad

  • Zupa zacierka 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Marchewka gotowana 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa. 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2309 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 57 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 363 g,
Cukry proste - 89 g,
Błonnik - 26,5 g,
Sól - 5,8  g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 25.09.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno - żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Winogrono zielone 110 g,

obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko z kurczaka pieczone 150 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml

kolacja

  • Chleb pszenno – żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl z owocami 250 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2506 kcal,
Białko - 129 g,
Tłuszcze - 105 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 40 g,
Węglowodany - 272 g,
Cukry proste - 51 g,
Błonnik - 23 g,
Sól - 7 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 25.09.2024r

 

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jogurt naturalny 1 szt.,

obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko z kurczaka pieczone 150 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Surówka z marchwi i chrzanu 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2302 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze -97 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 34 g,
Węglowodany - 265,7 g,
cukry proste - 35,3 g,
Błonnik - 46,6 g,
Sól - 6,9 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 26.09.2024r

 

Dieta postawowa podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś gotowana z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Wątróbka wieprzowa z marchewką i cebulą 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2439 kcal,
Białko - 126 g,
Tłuszcze - 90 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 294 g,
cukry proste - 43 g,
Błonnik - 25 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 26.09.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata zielona 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa ryżanka z masłem350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 150 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 150 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150g

Wartość odżywcza

Energia – 2459 kcal,
Białko - 121 g,
Tłuszcze - 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 325 g,
cukry proste - 41 g,
Błonnik - 23,5 g,
Sól - 6,0 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 24.09.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Galaretka owocowa 150 ml,

obiad

  • Zupa barszcz ukraiński 350 ml,
  • Makaron świderek z serem białym i masłem 400 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2143 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 65 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 292 g,
cukry proste - 70 g,
Błonnik - 25 g,
Sól - 4,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 24.09.2024r

 

Dieta z ograniczaniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 g,
  • Makaron razowy z serem białym i masłem 400 g,
  • Surówka z kapusty białej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza

Energia – 1747 kcal,
Białko - 90 g,
Tłuszcze - 72 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 193 g,
cukry proste - 43 g,
Błonnik - 32 g,
Sól - 5,0 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top