Data 01.10.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 350 ml,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb mieszany 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Krupnik jęczmienny z natką pietruszki 350 ml,
  • Pierogi ukraińskie z masłem 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 g,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja


  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2435 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 336 g,
Cukry proste - 47g,
Błonnik - 25 g,
Sól - 5,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 01.10.2024r

 

Dieta z ograniczaniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 50 g,
  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Serek homogenizowany 100 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Zrazik wieprzowy 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Wartość odżywcza

Energia – 2072 kcal,
Białko- 95 g,
Tłuszcze- 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 281 g,
Cukry proste- 37 g,
Błonnik - 36 g,
Sól- 6,5 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: