Data 09.10.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno -żytni 25 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl owocowy 250 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2421 kcal,
Białko - 144 g,
Tłuszcze - 92 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 32 g,
Węglowodany - 262 g,
Cukry proste - 81 g,
Błonnik - 19,3 g,
Sól - 6,1 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 09.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Masło 82% 10 g ,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Kiwi 100 g,

obiad

  • Zupa Kapuśniak 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2180 kcal,
Białko- 111 g,
Tłuszcze- 96 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 236 g,
Cukry proste - 35 g,
Błonnik – 37 g,
Sól- 6,7 g,

Śniadanie:

Obiad: