Data 15.10.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Galaretka owocowa 150 ml,

obiad

  • Zupa owocowa z makaronem 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Kluski śląskie z masłem 250 g,
  • Marchewka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2610 kcal,
Białko - 122 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 368 g,
cukry proste - 73 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 5,1 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 
15.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z kapusty białej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2113 kcal,
Białko - 114 g,
Tłuszcze - 74 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 259 g,
Cukry proste - 43 g,
Błonnik - 39,5 g,
Sól - 5,36 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: