Data 17.10.2024r

 

Dieta postawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś gotowana z indyka 50 g,
  • Twarożek z zielenina 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Wątróbka wieprzowa z marchewką i cebulą 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2467 kcal,
Białko - 126 g,
Tłuszcze - 94 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 292 g,
cukry proste - 41 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 17.10.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Twarożek z zielenina 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa ryżanka z masłem350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 150 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 150 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 ml,

Wartość odżywcza

Energia - 2500 kcal,
Białko - 121 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 326 g,
cukry proste - 41 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 6,0 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: