Data 18.10.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa zacierka 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Marchewka gotowana 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa. 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2332 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 61 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 360 g,
Cukry proste - 87 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 5,8 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 18.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 75 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos grecki 150 g,
  • Sałata liść 15 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2018 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 61 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 286 g,
Cukry proste - 41 g,
Błonnik - 43 g,
Sól - 6,9 g,

Śniadanie:

Obiad: