| 
| Data 24.12.2024r |  | Dieta podstawowa (1) |  
|  | śniadanie | 
Makaron na mleku 300 mlChleb razowy 25 g,Bułka kajzerka 1 szt,Ser żółty 30 g,Jajko gotowane 1 szt,Ogórek kiszony 100 g,Masło extra 10 g,Herbata czarna bez cukru 250 ml, |  
| II śniadania |  |  
| obiad | 
Zupa jarzynowa 350 ml,Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem 350 g,Jogurt naturalny 1 szt,Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml, |  
| kolacja | 
Barszcz czerwony niezabielany z łazankami 350 ml,Filet z dorsza pieczony 50 g,Sos grecki 100 g,Chleb mieszany 75 g,Kapusta z pieczarkami 150 g,Kompot z suszu 250 ml, |  
| II kolacja |  |  
| Wartość odżywcza posiłków | Energia – 2885 kcal,Białko - 100 g,
 Tłuszcze - 88 g,
 Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
 Węglowodany - 440 g,
 cukry proste - 129 g,
 Błonnik - 37 g,
 Sól- 4,7 g,
 |  |  Śniadanie: 
 Obiad: 
 | 
| 
| Data 24.12.2024r
 |  | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) |  
|  | śniadanie | 
Chleb razowy 50 g,Bułka grahamka 50 g,Jajko gotowane 1 szt,Ser żółty 30 g,Ogórek kiszony 100g,Masło 82% 10 g,Herbata czarna bez cukru 250 ml, |  
| II śniadania |  |  
| obiad | 
Zupa jarzynowa 350 ml,Risotto warzywne z ryżem brązowym 400 g,Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 ml, |  
| podwieczorek |  |  
| kolacja | 
Barszcz czerwony nie zabielany z łazankia 350 ml,Chleb razowy 100 g,Filet z dorsza pieczony 100 g,Sos grecki 150 g,Kompot z suszu b/ cukru 250 ml, |  
| II kolacja | 
Kapusta z pieczarkami 150 g, |  
| Wartość odżywcza posiłków | Energia – 2072 kcal,Białko - 81 g,
 Tłuszcze - 77 g,
 Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
 Węglowodany - 290 g,
 Cukry proste - 42 g,
 Błonnik - 49 g,
 Sól - 5,2 g,
 |  |    Śniadanie: 
 Obiad: 
 |