Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

„KARDIOCHIRURGIA – podpisz petycję!”29-05-2025

Zwracamy się z gorącym apelem o poparcie inicjatywy pilnego zawarcia przez Narodowy Fundusz...

Czytaj więcej...

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy o Transformacji Menopauzalnej29-05-2025

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy O Transformacji Menopauzalnej

Czytaj więcej...

Pacjentka w trakcie badania poziomu cukru we krwii w ramach akcji Profilaktyki Chorób Układu Krążenia
Akcja na pl. Litewskim w Lublinie – Profilaktyka Chorób Układu Krążenia29-05-2025

Pracownicy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w dniach 27 -...

Czytaj więcej...

Obraz przedstawia Panią dr Małgorzata Piasecka, dyrektor ds. Lecznictwa w trakcie prelekcji w ramach warsztatów.
Wyzwania we współczesnej antybiotykoterapii27-05-2025

Za nami Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń. Wydarzenie...

Czytaj więcej...

Życzenia z okazji Dnia Diagnosty Laboratoryjnego
Dzień Diagnosty Laboratoryjnego27-05-2025

27 maja Dzień Diagnosty Laboratoryjnego

Czytaj więcej...

Plakat konferencji VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych
VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych21-05-2025

W dniach 26-28 września 2025 r. w Wiśle w Hotelu Stok zorganizowana zostanie VII edycja...

Czytaj więcej...

Serdecznie zapraszamy przyszłych i obecnych rodziców oraz opiekunów maluszków na Warsztat Wsparciakowo
Warsztat “Wsparciakowo”19-05-2025

Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie wraz z...

Czytaj więcej...

Plakat programu pt
Ruch Onkologiczny PARS zaprasza pacjentów onkologicznych, hematologicznych i ich bliskich do udziału w programie radzenia sobie ze stresem „Zdrowiej”19-05-2025

Ruch Onkologiczny PARS rozpoczyna kolejną edycję programu „Zdrowiej”, 8-tygodniowego cyklu spotkań online...

Czytaj więcej...

Pikieta zwiążkowców i pracowników Szpitala w celu uzyskania kontraktu NFZ dla oddziału kardiochirurgii
Oddział Kardiochirurgii potrzebuje kontraktu z NFZ!15-05-2025

Zakładowe Organizacje Związkowe działające przy Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana...

Czytaj więcej...

na pierwszym planie bukiet kwaiatów i cytat św Jana Pawła II
Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych15-05-2025

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pielęgniarek i Położnych życzęcałemu Zespołowi Pielęgniarek,...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 31.12.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa barszcz czerony 350 ml,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym, warzywami i zielenima 400 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego jabłka i cebuli 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2547 kcal,
Białko - 124 g,
Tłuszcze - 94 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 320 g,
cukry proste - 75 g,
Błonnik - 43 g,
Sól- 6,6 g,

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 
31.12.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Serek wiejski 150 g,

obiad

  • Zupa barszcz czerwony 350 ml,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym, warzywami i zieleniną 400 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2312 kcal,
Białko - 122 g,
Tłuszcze - 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 275 g,
Cukry proste - 45 g,
Błonnik - 48 g,
Sól - 5,9 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 30.12.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jogurt owocowy 150 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Bitka wieprzowa w sosie własnym 100 g,
  • Kasza kukus 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzonym 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2195 kcal,
Białko - 106 g,
Tłuszcze - 74 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 287 g,
cukry proste - 56 g,
Błonnik - 28 g,
Sól- 4,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 
30.12.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zielenina i olejem 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jogurt owocowy 150 ml,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z warzywami i ryżem 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2237 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 66 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 317 g,
Cukry proste - 59 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 4,9 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 12.12.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2497 kcal,
Białko - 112 g,
Tłuszcze - 91 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 320 g,
cukry proste - 90 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,2 g,

 

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

 

Data 12.12.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lniany i zielenina 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Gruszka 1 szt,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 g,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami z zieleniną 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza

Energia - 2263 kcal,
Białko - 101 g,
Tłuszcze - 86 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 292 g,
cukry proste - 32 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,3 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 23.12.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g ,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2416 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 337 g,
cukry proste - 89 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 
23.12.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo- paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2137 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 78 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 280 g,
Cukry proste - 44 g,
Błonnik - 47 g,
Sól - 5,5 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 19.12.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś gotowana z indyka 50 g,
  • Pasta z łososia z twarogiem 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Wątróbka wieprzowa z marchewką i cebulą 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka z kapusty białej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2550 kcal,
Białko - 128 g,
Tłuszcze - 98 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g,
Węglowodany - 302 g,
cukry proste - 48 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 5,1 g,

 

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

 

Data 19.12.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z łososia z twarogiem 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa ryżanka z masłem 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 150 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 150 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10g,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 ml,

Wartość odżywcza

Energia - 2489 kcal,
Białko - 122 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 333 g,
cukry proste - 42 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 5,6 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top