Data 11.03.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno żytni 50 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Twarożek z ziarnami 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
obiad
|
- Barszcz czerwony 350 ml
- Sos pieczarkowy 150 g,
- Kopytka z masłem 300 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka biała z zieleniną 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia - 2719 kcal, Białko - 107 g, Tłuszcze - 90 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g, Węglowodany - 388 g, cukry proste - 60 g, Błonnik - 36 g, Sól- 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 11.03.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)
|
|
śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Twarożek z ziarnami 50 g
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Barszcz czerwony 350 ml,
- Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
podwieczorek
|
|
kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiew biała z zieleniną 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2058 kcal, Białko - 113 g, Tłuszcze - 72 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g, Węglowodany - 253 g, Cukry proste - 44 g, Błonnik - 43 g, Sól - 5,3 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|