Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Wiosenne dni otwarte w szpitalu na Lubartowskiej 81
Wiosenne Dni Otwarte w Szpitalu przy ul. Lubartowskiej 8129-04-2025

Wiosna to czas nowych początków – również dla wielu przyszłych mam, które w tym wyjątkowym okresie...

Czytaj więcej...

UWAGA od 23 kwietnia 2025 roku zmiana godzin pracy rejestracji Ośrodka Rehabilitacji Leczniczej
Od 23.04.2025r zmiana godzin pracy rejestracji Ośrodka Rehabilitacji Leczniczej22-04-2025

Uprzejmie informujemy, że z dniem 23.04.2025 zmianie ulegają godzin pracy rejestracji Ośrodka...

Czytaj więcej...

Zdjęcie fizioterapeutki z dwójką pacjentów w trakcie ćwiczeń i informacją że 02.05.2025 Ośrodek Rehabilitacji Lecznieczej będzie nieczynny
02.05.2025 Ośrodek Rehabilitacji Lecznieczej będzie nieczynny.16-04-2025

Informujemy iż w dniu  02.05.2025 Ośrodek Rehabilitacji Lecznieczej będzie nieczynny.

Czytaj więcej...

Pracownik medyczny dający do podpisania pacjentowi formularz
PETYCJA w sprawie pozyskania finansowania z NFZ dla uruchomionego Oddziału Kardiochirurgii15-04-2025

PETYCJA w sprawie pozyskania finansowania z NFZ dla uruchomionego Oddziału Kardiochirurgii w...

Czytaj więcej...

Logo Narodowy Program Zdrowia
Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń14-04-2025

Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń organizowane we...

Czytaj więcej...

Grafika informacyjna przedstawiająca Lekarza przygotowującego próbkę po badaniu cytologicznym, a w tle pacjentka.
Bezpłatna cytologia dla mieszkanek Lubelszczyzny!01-04-2025

Rocznie jest wykrywany u ponad 2200 kobiet. Niestety 1400 z nich umiera z jego powodu, ponieważ...

Czytaj więcej...

Plakat konferencji Odchodzić bez bólu - Po lewej stronie nfomracjai o wydarzeniu po prawej stronie sylwetka kobiety i ręce mężczyzny trzymające dłonie kobiety ułożone w serce
IV Ogólnopolska Konferencja Medycyny Paliatywnej "Odchodzić bez bólu"20-03-2025

W dniach 22-23 maja 2025 r. w Warszawie odbędzie się IV edycja ogólnopolskiej największej...

Czytaj więcej...

Zespół chirurgów w trakcie operacji
Ortopedzi ze Szpitala przy al. Kraśnickiej ratują pacjentów przed amputacją kończyn07-03-2025

W naszym Szpitalu ortopedzi wykonują skomplikowane operacje z zakresu mikrochirurgii...

Czytaj więcej...

plakat wydażenia Lubelskie dni zdrowia kobiet
Lubelskie dni zdrowia kobiet04-03-2025

Prezydent Miasta Lublin dr Krzysztof Żuk zaprasza na spotkanie inaugurujące obchody LUBELSKICH DNI...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 31.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Zacierka mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Brokuł na parze 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2205 kcal,
Białko - 109 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 289 g,
cukry proste - 54 g,
Błonnik - 30 g,
Sól- 5,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 31.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 150 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Brokuł na parze 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/ cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1975 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 272 g,
Cukry proste - 30 g,
Błonnik - 44 g,
Sól - 4,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 28.03.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasz jaglana mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,
  • Rogalik maślany 50 g,
  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty kiszonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta jajeczna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek konserwowy 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2288 kcal,
Białko - 90 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19 g,
Węglowodany - 338 g,
cukry proste - 90 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
28.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 75 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 100 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Surówka z kapust kiszonej 200 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Mandarynka 100 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel b/ cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 1729 kcal,
Białko - 88 g,
Tłuszcze - 53 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 17 g,
Węglowodany - 245 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik - 37 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 26.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 300 m,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno - żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta warzywna z zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl owocowy 250 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2622 kcal,
Białko - 141 g,
Tłuszcze - 98 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 33g,
Węglowodany - 308 g,
cukry proste - 76 g,
Błonnik - 23 g,
Sól - 6,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
26.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Sałata lodowa z zielenina 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa Kapuśniak 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel b/ cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żólty 30,g,
  • Pasta warzywna z zieleniną 100 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2519 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 112 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 33 g,
Węglowodany - 290 g,
Cukry proste - 57 g,
Błonnik - 46 g,
Sól - 6,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 27.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2446 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 91 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 310 g,
cukry proste - 90 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
27.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lniany i zielenina 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 1 szt,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 g,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami z zieleniną 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2212 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 86 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 282 g,
Cukry proste - 32 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 25.03.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiewka 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym, warzywami i zieleniną 400 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego , jabłka i cebuli 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2483 kcal,
Białko - 121 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 328 g,
cukry proste - 65 g,
Błonnik - 43 g,
Sól- 5,9 g,

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
25.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Serek wiejski 150 g,

obiad

  • Zupa Selerowa z makaronem 350 ml,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym , warzywami i zieleniną 400 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulką 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2249 kcal,
Białko - 119 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 286 g,
Cukry proste - 36 g,
Błonnik - 48 g,
Sól - 5,2 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top