Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

„KARDIOCHIRURGIA – podpisz petycję!”29-05-2025

Zwracamy się z gorącym apelem o poparcie inicjatywy pilnego zawarcia przez Narodowy Fundusz...

Czytaj więcej...

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy o Transformacji Menopauzalnej29-05-2025

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy O Transformacji Menopauzalnej

Czytaj więcej...

Pacjentka w trakcie badania poziomu cukru we krwii w ramach akcji Profilaktyki Chorób Układu Krążenia
Akcja na pl. Litewskim w Lublinie – Profilaktyka Chorób Układu Krążenia29-05-2025

Pracownicy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w dniach 27 -...

Czytaj więcej...

Obraz przedstawia Panią dr Małgorzata Piasecka, dyrektor ds. Lecznictwa w trakcie prelekcji w ramach warsztatów.
Wyzwania we współczesnej antybiotykoterapii27-05-2025

Za nami Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń. Wydarzenie...

Czytaj więcej...

Życzenia z okazji Dnia Diagnosty Laboratoryjnego
Dzień Diagnosty Laboratoryjnego27-05-2025

27 maja Dzień Diagnosty Laboratoryjnego

Czytaj więcej...

Plakat konferencji VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych
VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych21-05-2025

W dniach 26-28 września 2025 r. w Wiśle w Hotelu Stok zorganizowana zostanie VII edycja...

Czytaj więcej...

Serdecznie zapraszamy przyszłych i obecnych rodziców oraz opiekunów maluszków na Warsztat Wsparciakowo
Warsztat “Wsparciakowo”19-05-2025

Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie wraz z...

Czytaj więcej...

Plakat programu pt
Ruch Onkologiczny PARS zaprasza pacjentów onkologicznych, hematologicznych i ich bliskich do udziału w programie radzenia sobie ze stresem „Zdrowiej”19-05-2025

Ruch Onkologiczny PARS rozpoczyna kolejną edycję programu „Zdrowiej”, 8-tygodniowego cyklu spotkań online...

Czytaj więcej...

Pikieta zwiążkowców i pracowników Szpitala w celu uzyskania kontraktu NFZ dla oddziału kardiochirurgii
Oddział Kardiochirurgii potrzebuje kontraktu z NFZ!15-05-2025

Zakładowe Organizacje Związkowe działające przy Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana...

Czytaj więcej...

na pierwszym planie bukiet kwaiatów i cytat św Jana Pawła II
Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych15-05-2025

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pielęgniarek i Położnych życzęcałemu Zespołowi Pielęgniarek,...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 31.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Zacierka mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Brokuł na parze 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2205 kcal,
Białko - 109 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 289 g,
cukry proste - 54 g,
Błonnik - 30 g,
Sól- 5,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 31.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 150 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Brokuł na parze 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/ cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1975 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 272 g,
Cukry proste - 30 g,
Błonnik - 44 g,
Sól - 4,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 28.03.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasz jaglana mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,
  • Rogalik maślany 50 g,
  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty kiszonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta jajeczna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek konserwowy 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2288 kcal,
Białko - 90 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19 g,
Węglowodany - 338 g,
cukry proste - 90 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
28.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 75 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 100 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Surówka z kapust kiszonej 200 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Mandarynka 100 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel b/ cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 1729 kcal,
Białko - 88 g,
Tłuszcze - 53 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 17 g,
Węglowodany - 245 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik - 37 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 26.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 300 m,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno - żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta warzywna z zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl owocowy 250 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2622 kcal,
Białko - 141 g,
Tłuszcze - 98 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 33g,
Węglowodany - 308 g,
cukry proste - 76 g,
Błonnik - 23 g,
Sól - 6,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
26.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Sałata lodowa z zielenina 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa Kapuśniak 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel b/ cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żólty 30,g,
  • Pasta warzywna z zieleniną 100 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2519 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 112 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 33 g,
Węglowodany - 290 g,
Cukry proste - 57 g,
Błonnik - 46 g,
Sól - 6,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 27.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2446 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 91 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 310 g,
cukry proste - 90 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
27.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lniany i zielenina 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 1 szt,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 g,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami z zieleniną 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2212 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 86 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 282 g,
Cukry proste - 32 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 25.03.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiewka 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym, warzywami i zieleniną 400 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego , jabłka i cebuli 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2483 kcal,
Białko - 121 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 328 g,
cukry proste - 65 g,
Błonnik - 43 g,
Sól- 5,9 g,

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
25.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Serek wiejski 150 g,

obiad

  • Zupa Selerowa z makaronem 350 ml,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym , warzywami i zieleniną 400 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulką 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2249 kcal,
Białko - 119 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 286 g,
Cukry proste - 36 g,
Błonnik - 48 g,
Sól - 5,2 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top