Data 17.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno - żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany pszenno – żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 lm,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 250 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2323 kcal,
Białko - 109 g,
Tłuszcze - 83 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g,
Węglowodany - 297 g,
cukry proste - 75 g,
Błonnik - 26,7 g,
Sól- 5,49 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 17.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Mix sałat z zieleniną i olejem 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 ml,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos pomidorowo- paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
 
  • Podpłomyki bez cukru 1 sztuk,

kolacja

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Pasta mięsna z pieczarkami 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2252 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 287 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik - 47 g,
Sól - 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej