Data 19.03.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Ryż na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz zabielany 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt.,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2168 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27,3g,
Węglowodany - 290 g,
cukry proste - 36 g,
Błonnik - 21 g,
Sól - 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
19.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta humus z suszonym pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza pęczak 200 g,
  • Surówka Colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Sałatka śledziowa 150 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2169 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 306 g,
Cukry proste - 29 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 4,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej