Data 21.03.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa ogórkowa 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Serek topiony 30 g,
- Sałatka z kus kus i buraczkiem 100 g,
- Schab pieczony ze śliwką 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
Herbata b/ cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany waniliowy 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2798 kcal, Białko - 122 g, Tłuszcze - 92 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g, Węglowodany - 384 g, cukry proste - 89 g, Błonnik - 31 g, Sól - 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 21.03.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Rzodkiewka 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Sos pietruszkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z kapusty czerwonej 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
podwieczorek
|
|
kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Schab pieczony 50 g,
- Sałatka kuskus z buraczkim 100 g,
- Pomidor 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia - 2331 kcal, Białko - 117 g, Tłuszcze - 81 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g, Węglowodany - 302 g, Cukry proste - 45 g, Błonnik - 43 g, Sól - 5,3 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|