Data 21.03.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Sałatka z kus kus i buraczkiem 100 g,
  • Schab pieczony ze śliwką 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
    Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany waniliowy 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2798 kcal,
Białko - 122 g,
Tłuszcze - 92 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 384 g,
cukry proste - 89 g,
Błonnik - 31 g,
Sól - 4,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
21.03.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty czerwonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałatka kuskus z buraczkim 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2331 kcal,
Białko - 117 g,
Tłuszcze - 81 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 302 g,
Cukry proste - 45 g,
Błonnik - 43 g,
Sól - 5,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej